Bagossy-Biró Barbara

Dr. Zacher Gábor toxikológussal beszélgettünk

A macskajaj ellen csak egy csodaszer létezik: a megelőzés

Ha az ivászatról és a másnaposságról beszélünk mindenkinek megvan a maga taktikája: mit, mivel, hogyan. Ugyanakkor egy legendákkal telített diskurzus ez, amiből már azt sem tudjuk, mi igaz és mi nem. „Egy sörtől még nem lesz bajom”, „minden reggel egy pálinka erősíti a szívet”, „minden este egy pohár vörösbor jót tesz az érrendszernek”, és még sorolhatnánk a szebbnél szebbnek hangzó mítoszokat, amelyek sok esetben csupán önáltatásunk mantrái. Dr. Zacher Gábor toxikológussal próbáltunk a végére járni ezeknek a mítoszoknak, valamint arról is beszélgettünk , mit jelent a mértékletesség, mikortól számít valaki alkoholbetegnek, és mi az a mennyiségű szeszesital, ami jó hatással lehet az egészségünkre.

 

Igaz az, hogy a férfiak jobban bírják az alkoholt, mint a nők? 

Nem feltétlenül igaz, csak hajlamosak az emberek ezt gondolni, mert a bevett alkoholmennyiséget nem a testsúlykilogramm szerint nézik. Ha egy 90 kilós férfi és egy 55 kilós nő ugyanannyi mennyiségű alkoholt fogyaszt, akkor a nőnek sokkal több lesz a testsúlykilogrammra vonatkoztatott mennyisége, mint a férfinak. Ebből szokott lenni szerintem leginkább a félreértés. Nincs ilyen, hogy a férfiak vagy a nők bírják jobban, mert gyakorlattal az ember ebben is tud fejlődni.

Akkor az viszont igaz, hogy minél többet iszol, annál jobban fogod bírni az alkoholt? 

Így van! Én láttam nem egy olyan alkoholbeteget, aki 3,5 ezrelékes alkoholszint mellett teljesen normálisan beszélgetett, és azon kívül, hogy érezhető volt rajta a piaszag, semmi baja nem volt, de láttam már olyat is, aki 1,5 ezrelék mellett össze-vissza beszélt és hempergett a földön. Az alkoholnál, mint minden addiktív kemikáliánál, van egyfajta hozzászokás. Elég csak abba belegondolni, hogy egy alkoholbeteg (és most nem arra gondolok, aki a klasszikus három sörét megissza) megtud inni egy liter vodkát, és nem biztos, hogy be fog rúgni tőle. Gyakorlattal azért el tud sajátítani az ember ebben is egy bizonyos mesterfokot (nevet).


A teljes cikk a Magyar Kultúra magazin 2022. / 8. szám számában olvasható.