Lippai Krisztina

Amit természetfilmesként megtanultam, az a természet határtalan tisztelete

Hortobágyi mese a vadlovakról

A világ egyik legnagyobb vadlóméneséről a nagyközönség elől elzárt hortobágyi Pentezugban forgatta nemzetközi sikerű történetét Török Zoltán természetfilmes. A nemzetközi csatornáknak dolgozó filmrendező, akinek néhány éve Sir David Attenborough csapata és a Discovery Channel felkérése között kellett választania, végül a kétéves izlandi megbízás mellett döntött a Discoverytől, mert a természet csodálatosan gazdag, rejtett életét mindig is szerette sajátosan egyedi nézőpontból megmutatni.

Honnan ered a témaválasztás? Hogyan következtek a madarak, a lemming, az aligátorok és a sarki rókák után éppen a lovak?
Nagyszabású filmhez szereplőt keresni komoly dolog. Rengeteg témaötletem van, de ha olyan állatfajt kell találni, amely egy történet alapjául szolgálhat, mindig szűkösek a lehetőségek. Mindig is nagyon szerettem volna bemutatni a pusztát, mert nagyon közel áll a szívemhez, de ehhez kell egy olyan állat, ami érdekli az embereket, hosszabb ideig tudják nézni, van valami kötődésük hozzá. A madarak, amelyeket gyerekkorom óta nagyon szeretek, így például sajnos kiesnek, mert madarakról szóló történeteket nehezebben néznek végig az emberek, hiszen nincs olyan közeli kapcsolatuk velük, mint az emlős állatokkal. Emellett voltak praktikus szempontok is. Olyan állatfajt kellett választanom, amely jól tűri, hogy viszonylag sokáig vannak körülötte. Lehet sakált is filmezni, de azt borzasztóan nehéz követni. Ráadásul egy olyan állat mellett kellett döntenem, amelyiknek vannak jól bemutatható társas viszonyai, és kisebb közösségekben él. A Przsevalszkij-lovakat a Hortobágyra már a természetes közegükből való kihalásuk után, állatkertekből származó példányok tenyészetéből telepítették be, nem lehet őket megszelídíteni, betörhetetlenek. Szabadon élnek, így az ősi szociális viszonyaik ki tudtak bontakozni, ezt pedig elég érdekesnek tűnt bemutatni. A vadlovak képe egyébként mindig is bennem élt, mert a Vad Magyarország forgatása alatt korábban már beléjük futottunk a Hortobágyon. Abba a filmbe valahogy nem passzoltak, de amikor néhány dolgot elolvastam róluk, akkor a homlokomra csaptam, és szó szerint fel-alá kezdtem járkálni a konyhában, hogy húha, megvan az az erős történet, amit kerestem.


A teljes cikk a Magyar Kultúra magazin 2022. / 9. szám számában olvasható.