Petőfi-melléklet

Kedves Olvasók!

A Balaton történetében is meghatározó időszak a reformkor – a 19. század első felében még főként a füredi savanyúvíz miatt látogattak ide „turisták”, de a tóba csak a legbátrabbak merészkedtek be, különösen a kolera elterjedése után, amikor ez egészségügyi okokból is ellenjavallt volt. A tó körüli élet ennek ellenére is vonzóvá vált – Magyarország nyári központjaként tekintettek a térségre, ugyanis a kor társadalmi és politikai vezéralakjai, az irodalmi élet nagyjai itt találkoztak egymással.

Úgy tűnik azonban, hogy Petőfi nem tartozott azok közé, akiket rabul ejtett a Balaton. Először valószínűleg 1841 nyarán járt itt, később is többször megfordult Veszprémben, de csupán egyetlen ismert versében említi:  „Úgy háborgok, úgy hánykodom, / Mintha volnék a Balaton.”

Ezt a füzetkét strandolvasmányként is ajánljuk, ugyanis a reformkori Balatonhoz invitáljuk az olvasót – a korabeli fürdőélet és vendéglátás sajátosságai mellett ismertetjük, hogyan viszonyult Széchenyi István, Jókai Mór és Blaha Lujza ehhez a térséghez, de a Kisfaludygőzös és az Anna-bál történetét is elmeséljük. Két fagylaltrecept apropóján pedig egy gasztro-időutazásra is hívjuk az érdeklődőket azokba az időkbe, amikor még hűtőszekrény, fagyasztó, sőt áram nélkül készültek ezek a hideg édességek. Pár gombóc fagyi mellett igazán nagy élmény rácsodálkozni az emberi leleményességre.

Kellemes hűsölést!
Szeretettel,
Bonczidai Éva
főszerkesztő