Döme Barbara

A lány, aki az első női mozdonyvezető akar lenni a gyermekvasúton

Pásztor Emma, a Lokomoto társasjáték megalkotója

„Amikor a barátnőm elhívott a gyermekvasutas-tanfolyamra, nem nagyon lelkesedtem, azt gondoltam, ez is csak egy tanfolyam, de végül miatta elmentem – meséli Pásztor Emma. – Mire végeztünk, teljesen magával ragadott, már azt éreztem: hűha! Hazafelé az autóban vasutasdalokat énekeltünk. Először csak a légkör tetszett meg, aztán megismertem a mozdonyokat is. Én úgy gondolok a mozdonyokra, mintha élnének, mert miért ne? Annyira hozzájuk vagyok nőve. A kedvencem az Mk45-ös, de szeretem az Mk48-asokat is és a Csörgőt. Az új mozdonyokat egyáltalán nem bírom. A játékban a pontszámokat sem rangsorolás alapján adtam, vagyis nem azon található a legmagasabb pontszám, amit legjobban kedvelek.”

Kicsit meglepődőm, amikor kiderül, hogy Emma ma már egyáltalán nem játszik a Lokomotóval. Azt állítja, csak addig érdekelte, amíg kitalálta, ami ráadásul, saját bevallása szerint, a véletlennek köszönhető. Egy kisvasutas szolgálat után otthon fáradtan rajzolgatott, így született meg a Lokomotó, ami mára sokak kedvence. Előtte is volt néhány társasötlete, de azokból végül nem lett játék, az egyikből például azért nem, mert nem ment át a Pagony szakembereinek szűrőjén. Emma édesanyja azt
is hozzáteszi, hogy csak nagyon kevés hiányzott hozzá, hogy ma azzal is itt játszhassunk. Amikor kérdezem, Emma azt mondja, már nem érdeklik a társasjátékok, inkább rajzol, ír és valódi szerelmének, a Gyermekvasútnak hódol.

S hogy az írásban is mennyire tehetséges, azt az bizonyítja, hogy egy hatodik kerületi pályázaton első helyezést ért el novellájával, ami megjelent a Terézváros című lapban is. Ez nem vonatos történet, de írt már olyat is.

Fotó: Éberling András


A teljes cikk a Magyar Kultúra magazin 2023./ 8. szám számában olvasható.