Bonczidai Éva

„A Búbánat-völgyben van egy szikla, én majd oda akarok kerülni”

Ambrus Attila: Amióta ezek a szerencsétlen föníciaiak kitalálták a pénzt, azóta csak a baj van vele

„Én nagyon egzakt csávó vagyok, amit vállaltam, azt betartom. Rabló is úgy voltam, hogy reggel nyolckor kiraboltam a bankot, és kilenckor ott voltam edzésen” – jegyzi meg Ambrus Attila, amikor próbálom kideríteni, milyen ember ő valójában.

Ambrus Attiláról köztudott, hogy 1988-ban a vonat alján kapaszkodva szökött át a román határon Magyarországra, évekig jégkorongozott, de valójában rablóként vált ismertté. Híres és hírhedt lett egyszerre. Nem bagatellizáljuk azt a tényt, hogy bár rablásai során kerülte a fizikai erőszakot, a tettei következtében emberéletek is mentek tönkre, de azt sem hallgathatjuk el, hogy a popkultúra különös alakjává vált, a kilencvenes évek egyik hőse lett, aki rendszeresen túljárt a rendőrök eszén. Titokzatos és ravasz volt, sokaknak szimpatikus is, holott 1993 és 1999 között harmincszor rabolt: bankot, postát, utazási irodát, takarékszövetkezetet. A rablások előtt a helyszínekhez közeli kocsmákban whiskyt ivott, ezért kapta a médiában a Viszkis rabló nevet. Álöltözetének kellékei, parókái, napszemüvegei ma már múzeumban vannak: a híres magyarországi bűncselekményeket és a hazai kriminalisztika relikviáit bemutató Rendőrmúzeumban ugyanis külön vitrint kapott a Viszkis.

Ambrus Attilát idővel elkapták, de fél év múlva megszökött, majd további három rablást követett el. Ismét elfogták, 2002 szeptemberében 17 év fegyházbüntetésre ítélték, de jó magaviselete miatt 2012 januárjában szabadult. A börtönben leérettségizett, majd elvégezte a kommunikáció szakot, diplomamunkájában a fiatalkori bűnözésről írt, és a bűn gyökerének fogalmát vizsgálta különböző kultúrákban. A rács mögött a keramikus szakmát is kitanulta, most ebből tartja el a családját – a kerámiái kelendő portékák, a vásárokban mai napig keresik őt a rajongók. Nemrég Szentendrén üzletet nyitott, itt ülünk le a vevők érkezése előtt beszélgetni.

A bolthelyiség egyik sarka relikviákkal van berendezve, és egy falkép is összegzi a Viszkis történetét, de van itt jópár róla szóló cikk is, meg persze kötetek – több könyvet is írtak az életéről, dokumentum- és mozifilm készült a történetéről, és most van rá esély, hogy egy amerikai film is létrejöjjön. Jó, kalandos sztori ez – ha csak a dramaturgiai fordulatokat nézzük. De ha a valóságot, akkor jóval mélyebb rétegei is vannak gyerekkori bántalmazással, fatalizmussal, modern démonokkal. De ott van a konok és sajátos igazságérzet is, a határozott vélemény a világról és egy egyenes ember. Végül is sikertörténet – arról, hogy meg lehet érkezni oda, ahol már nem kell hazudni.

Nem a Viszkis történetét akarom vele sokadjára elmeséltetni, hanem az érdekel, hogy Ambrus Attila milyen ember, ezért azzal az elhatározással érkeztem, hogy a Proust-kérdőívként elhíresült viktoriánus szalonjáték néhány kérdését teszem fel neki.

 

Ki az az élő személy, akit a legjobban csodálsz?

– Hú, megfogtál. Az a baj, hogy rengeteg hiteltelen ember van akár a sportvilágban, akár a közéletben. És aki nem tűnik annak, arról is gyakran kiderül, hogy nem az, akinek látszott. Valami csontváz mindig kiesik a szekrényből. Ez annyira méltatlan. Egyetlen embert sem tudnék mondani, akiről ki merném jelenteni, hogy hiteles és felnézek rá. Ez most nagyon profánul hangzik egy volt bankrabló szájából, de ez van.

Melyik az a tulajdonság, amit leginkább elítélsz saját magadban?

– A fatalizmusom. A végletek embere vagyok, sajnos. Mindenben. Ha például elkezdek piálni, akkor a vödör a mérce.

Mi az a tulajdonság, amit leginkább elítélsz másokban?

– A gerinctelenség.

Mit tartasz a leginkább túlértékelt erénynek?

– Azt, amiről épp papolnak, hogy olyannak kell lenni, de közben úgy érzed, nincs akkora tétje. Én azt vallom, hogy abban a közösségben, ahol élsz, ott harmóniában élj. Nem kell mindenkinek megfelelned, de a szűk, közvetlen környezeteddel békében kell tudnod élni. Azt, hogy milyen erényeket és normákat próbálnak rád tukmálni, nem kell komolyan venni. 

Milyen esetekben szoktál hazudni?

– Ma már megtehetem, hogy nem kell hazudnom. Ötven fölött már megengedhetem magamnak ezt a luxust. Mindenkinek ezt kívánom, hogy érjen el arra a szintre, hogy nyíltan felvállaljon dolgokat. Néha neki kell menni bárminek, hogy tudják, ki vagyok, nem árulok zsákbamacskát, de már nem kell hazudnom. Régen simlis voltam, ezt nem vitatom, de azóta megvilágosodtam.

Melyik az a tulajdonság, amit leginkább nagyra tartasz egy férfiban?

– Az igazságérzet. Meg az, hogy kész elvekért, akár ideológiáért vagy a családjáért kockáztatni az életét. Ez, azt gondolom, hogy ma már kiveszett erény, mert mindenki félti a nyomorult kis szar életét, és becsicskultunk, ahogy Csernus doktor mondaná.

Melyik tulajdonságot értékeled leginkább egy nőben?

– Az őszinteséget. És hogy vállalja a gyengeségeit.

Melyik az a kifejezés, amelyet a leggyakrabban használsz?

– Azt nem tűrné el a nyomdafesték. Szoktam csúnyán beszélni, főleg, hogyha felvágják az agyamat. Hogy ezen kívül van-e olyan kifejezés, amit gyakran használok, azt a feleségem tudná igazán megmondani. De az jellemző rám, hogy rengeteget ismétlek. Mindig többször elmondok mindent, mert úgy vagyok vele, hogy legyen rend: mindenki fejében legyen tiszta, hogy mit beszéltünk meg. Én nagyon egzakt csávó vagyok, amit vállaltam, azt betartom. Rabló is úgy voltam, hogy reggel nyolckor kiraboltam a bankot, és kilenckor ott voltam edzésen.

Mikor és hol voltál a legboldogabb?

– Azt hiszem, hogy az első olyan pillanat az életemben, amikor tényleg felhőtlenül tudtam örülni, a gyerekeim születése volt.

Fotó: Kurucz Árpád


A teljes cikk a Magyar Kultúra magazin 2024./5. számában olvasható.